Voor en nadelen van een draadloos alarmsysteem

Kiezen voor het juiste systeem

Als u opzoek bent naar het juiste alarm systeem dan kan het een moeilijke klus zijn. Er zijn bijzonder veel keuzes in verschillende alarmsystemen omdat de markt snel groeit. Dat maakt het voor iemand die opzoek is fijn omdat er veel keuze zijn maar zorgt er wel voor dat enigszins verdiepen in de juiste keuze nodig is.

Draadloos of bekabeld

De keuze tussen draadloos of bekabeld is makkelijk te maken omdat die vaak situatie afhankelijk is. Heeft u al een woning die af is, kies dan voor een draadloos systeem. Als er in een bestaande situatie kabels getrokken dienen te worden dan zal dat onnodig veel werk zijn. Natuurlijk zijn aan een draadloos systeem niet alleen maar voordelen gebonden. Hieronder een aantal voordelen en nadelen van een draadloos alarmsysteem.

Voordelen

Snel installeren

Het allergrootste nadeel van een bekabeld alarmsysteem is de installatie zelf. Er is simpelweg geen mogelijkheid om het hele systeem te installeren bij een bestaande woning. 

Een draadloos alarmsysteem kan snel en eenvoudig geïnstalleerd worden.

Uitbreiden wanneer nodig

Natuurlijk wilt u het alarmsysteem direct goed hebben in de woning maar er kan later een verbouwing zijn. Misschien kiest u eerst om melders in de woning te plaatsen en later pas in de tuin. Als er eventueel een verbouwing aan de woning is dan kan het tevens later gewenst zijn om het systeem aan te passen of uit te breiden. Een draadloos systeem kan met u mee groeien.

Geen rommel bij het installeren

Een bekabeld alarmsysteem geeft rommel bij het installeren. De kabels dienen getrokken te worden en daarvoor zijn gaten in de muur en het plafond nodig. Gaten om de bekabeling doorheen te laten lopen en alle melders op een nette wijze af te monteren. Met een situatie die aanvoelt als een verbouwing van de woning als gevolg. Bij een draadloos systeem kan u of de installateur gemakkelijk met alleen een schroevendraaier zijn werk doen. Er is geen bijzonder gereedschap voor nodig.

Minder ruimte

Het kost minder ruimte in de meterkast of in een centrale ruimte om een draadloos systeem te plaatsen. De bekabelde systemen zijn log en groot met flinke centrale kasten. Daarvoor moet maar net ruimte zijn en vergeet dan de kabels die op een centraal punt samenkomen niet. Bij het Comelit draadloos alarmsysteem is er alleen een centrale hub die overal geplaatst kan worden. Hij kan zelfs op een bureaustandaard geplaatst worden.

Flexibel in installatie

De centrale kast heeft alleen maar een stopcontact en netwerk kabel nodig om te werken. Er is geen verzamelpunt nodig waar alles samenkomt. De hub kan echt overal geplaatst worden waar een stopcontact of netwerkkabel is. Dus ook op zolder, in de werkkamer of in een kelder.

Beveiliging in de tuin

Kiest u er voor om inbrekers alvast te laten schrikken voordat ze de woning betreden door beveiliging in de tuin dan is draadloos een winnaar. Niets is zo lastig te plaatsen als bewegingsmelders in een achtertuin. Vaak worden die niet bedacht bij de oplevering van een woning en dan is een bekabelde oplossing nagenoeg onmogelijk geworden.

Nadelen

Opbouw melders

Draadloze bewegingsmelders of melders op de deur en het raam zullen in een opbouw uitvoering zijn. Hierdoor zijn de melders altijd in het zicht na de installatie. Met een beetje slim plaatsen van de melders (achter het gordijn bijvoorbeeld) is er wat winst te behalen. Alleen zullen er op sommige plekken de melders niet weggewerkt kunnen worden.


Infrarood melders, ook bewegingsmelders genoemd, dienen vrij zicht te hebben en kunnen hierdoor juist niet uit het zicht geplaatst worden. Dat is overigens bij een draadloos en bekabeld systeem het geval. Hierdoor is er altijd een keuze die het minst opvalt in uw situatie.

Batterijen vervangen

Het vervangen van batterijen is een van de meest gehoorde klachten bij een draadloos systeem. Vaak klopt dat ook omdat de meeste systemen niet ontwerpen zijn met gebruikersgemak in gedachten. Batterijen in de melders van het Comelit draadloze alarmsysteem hebben een levensduur van 5 jaar. Een keer in de 7 jaar de batterijen vervangen is gemakkelijk te doen.


Overigens is het een illusie dat er bij bekabelde systemen geen onderhoud aan de melders dient plaats te vinden. Sterker nog doordat de melders open zijn vanwege de kabel invoer kan daardoor vuil in de melder verzamelen. Ongedierte weet zijn weg altijd te vinden in een melders als er een opening is. Bij draadloze melders zijn die openingen er niet.

Bereik van de melders

Het draadloze bereik van de verschillende melders is in het verleden bij veel systemen een probleem geweest. Helaas zijn er nog steeds systemen op de markt te vinden waarvan het draadloze bereik niet altijd toereikend is voor iedere situatie. Comelit heeft er expliciet voor gekozen om de problemen die kunnen ontstaan bij een draadloos probleem af te dekken met slimme technologie. Hierdoor kiezen zelfs veel professionele installateurs om met het product te werken.


Iedere melder is een verzender en ontvanger in het systeem. Doordat de melders het signaal van een melder die verder bij de centrale vandaan geplaatst worden versterkt is het mogelijk om eindeloos door te gaan. Het bereik van de draadloze melders in 1500 meter (1.5km) zonder tussenkomst van een repeaters. Hiermee zak het bereik in geen enkele woonsituatie een limiet opleveren.

Sabotage signaal

Een draadloos signaal is te blokkeren door omstandigheden in de woning of expres door iemand die kwaad wil. In beide gevallen is het noodzakelijk hier een melding van te ontvangen omdat een dergelijk probleem zo snel mogelijk opgelost dient te worden. Een aantal systeem op de markt zal een melding genereren zodra er een melders geblokkeerd worden. Het nadeel van een sabotage melding is dat het nog steeds onbekend is of de melders opzettelijk gesaboteerd is. 


Het systeem van Comelit werkt met een 868Mhz network. Dat betekend dat alle melders onderling met de HUB communiceren. Hierdoor is sabotage nagenoeg onmogelijk geworden. Natuurlijk kan iemand nog steeds opzettelijk een melders proberen te blokkeren. De melders zal hierna een alternatieve route in zijn communicatie kiezen en het is direct duidelijk of er iemand probeert in te breken via die methode. De melders werkt namelijk nog steeds zoals het hoort. Stel zelf een alarmsysteem samen.

Copyright © eenvoudingdraadloosalarmsysteem.nl