Is een draadloos alarmsysteem veilig?

Kiezen voor een draadloos systeem

Een draadloos systeem kent een groot aantal voordelen. Vergeet alleen de nadelen niet. Lees alle mogelijkheden die het plaatsen van een draadloos systeem biedt. Denk even na over de nadelen en neem die mee in de overweging bij de keuze van het systeem.

Voordelen

 • Makkelijk te installeren
 • Snel installeren
 • Zelf samen te stellen
 • Later uit te breiden
 • Flexibel melders plaatsen
 • Voordelig in aanschaf

Nadelen

 • Slecht signaal
 • Batterij vervangen
 • Signaal kan verstoord worden

Draadloos alarmsysteem voor thuis

Bij het plaatsen van een alarmsysteem voor thuis kiest men regelmatig voor een draadloos systeem. Gezien de grote voordelen van het plaatsen van een draadloos systeem zijn er vele woningen die voorzien worden van een draadloos alarmsysteem. Behalve de voordelen kent een draadloos systeem ook een aantal nadelen. Over die nadelen moet goed nagedacht worden of die passen in u situatie. 

Slecht signaal

Het grote voordeel van een bekabeld alarmsysteem is dat er geen storing op kan treden in het draadloze signaal. Een slecht signaal van een draadloze melder bij een draadloos alarmsysteem kan er voor zorgen dat het systeem niet juiste werkt. Er zijn systemen waarbij de melders zo slim met elkaar communiceren dat het niet mogelijk is om een slecht signaal te hebben in een normale woning. De draadloze techniek die gebruikt wordt bij sommige systemen is dusdanig gebruikt dat een slecht signaal voorkomen kan worden. 

Draadloos systeem 'storen' 

Het signaal van een draadloos alarmsysteem kan storen. Hierbij wordt het signaal tussen de centrale of het basisstation en de melders verstoord. Dan is het voor de melder niet langer mogelijk om door te geven dat er een alarm is. Hierdoor kan zou het kunnen voorkomen dat het systeem een inbreker niet meldt. Het juiste systeem geeft een melding van de melder die niet goed werkt. Naast dat het per ongeluk gebeurd kan het tevens voorkomen dat iemand expres het systeem probeert te saboteren. Hierbij kan het signaal verstoord worden. Dat wordt ook wel 'jammen' genoemd. 

Draadloos systeem 'jammen' 

Het is altijd mogelijk om een draadloos systeem te 'jammen'. Dat is simpelweg niet te voorkomen. De zenders en ontvangers werken draadloos zodra daar een signaal tussen komt dat sterker is dan valt het signaal van de melders weg. Er is zelfs specifieke apparatuur te kopen om dat te doen. Elke gewenst signaal kan dan geblokkeerd worden of meerdere tegelijkertijd. Het is natuurlijk belangrijk om te kiezen voor een systeem dat met een sabotage juist om kan gaan. Echt voorkomen kan het niet worden maar het systeem kan er wel een melding van geven

Jammen voorkomen

Zoals hiervoor uitgelegd is het altijd mogelijk het signaal te verstoren en kan je dat niet voorkomen. Wel is het mogelijk voor het draadloze systeem om hier slim mee om te gaan. Het systeem kan controleren of alle melders nog aanwezig zijn in het netwerk. Indien dat niet het geval is een alarm generen. Dan aangegeven via de app welke melder er is weggevallen. Nog een veiligere manier is gebruik maken van een mesh network. 

Mesh network

Een 'mesh' network maakt het mogelijk om op meerdere manieren naar het basisstation te gaan. Iedere melder is een zender en ontvanger voor het netwerk van melders. Denk eraan dat een melder zo snel mogelijk zijn signaal zal moeten afgeven aan het basis station. Het basis station zorgt ervoor dat de gebruiker op de hoogte zal worden gebracht van een alarm.

Batterij vervangen

De melders van een draadloos alarmsysteem werken met een batterij. Er is een batterij nodig voor het versturen van de alarmsignalen. Die zullen dus wel een keer vervangen moeten worden. Je wilt daarbij niet dat de batterij er mee ophoudt terwijl je op vakantie bent op het alarm is ingeschakeld. Dat zou namelijk betekenen dat de melder niet juiste meer werkt. Kies daarom voor een systeem dat een lange levensduur garandeert voor de melders. Hiermee ben je niet continue batterijen aan het vervangen. Daarnaast wil je op tijd een melding ontvangen van het systeem als er een batterij vervangen dient te worden. 


Het juist systeem selecteren

Denk goed na bij het aanschaffen van een draadloos alarmsysteem of alle draadloze mogelijkheden veilig zijn uitgevoerd.


Checklist

 • Controle op 'jammen'
 • Tweeweg signaal
 • Mesh network
 • Push notificatie
 • Levensduur batterij

Copyright © eenvoudingdraadloosalarmsysteem.nl